Kodama Campaign is een rollenspel dat losjes gebaseerd is op de klassiekers, zoals DnD en Pathfinder, maar dan veel eenvoudiger!
River Roest
Een eenvoudig D&D-systeem voor Kodama Camp 2025: Corporate takeover! Alles is flexibel te spelen en te gebruiken, maar hierbij toch wat regels voor een goede basis.
Dit spel heeft een verteller (Dungeon Master) en doorgaans een groepje van 3-6 spelers. De verteller vertelt een verhaal dat deels voorbereid is en de spelers spelen hun rol, en verder kijken we aan wat er precies gebeurt, het is net als improvisatietoneel!
Iedere speler heeft 18 levens per sessie, dit geef ieder aan door 3 zeszijdige dobbelstenen op 6 te leggen voor zich.
Iedere speler is een Klasse (zie Klassen). De verteller vertelt de situatie en de spelers kunnen de volgende dingen doen:
Vaardigheden omvatten alles wat een personage probeert buiten een gevecht tijdens het rollenspel. Zo werkt het:
De speler geeft aan bij de verteller dat die iets wil doen: Ik wil kijken of ik de deur open kan maken met deze metalen buis.
De verteller geeft aan dat de speler mag rollen: “Ok, rol maar voor open maken” De speler rolt 2d6 voor de opdracht: “8, is dat goed?”
De verteller vertelt wat het resultaat is, maar geeft de speler de ruimte om te vertellen hoe: “Met een 8 lukt het je maar net om de deur open te maken, maar je sloopt daarmee de metalen buis en maakt enorm veel herrie. Kun je vertellen hoe dit gebeurt?”
Zo ja, dan geeft de speler aan hoe dit precies gebeurt: “Ik steek de buis voor de deur in de grond en ik wip de deur open, dit breekt de buis in tweeën maar op dat moment knalt de deur open.”
Zo nee, dan vertelt de verteller wat er gebeurt (of voegt toe aan wat er verteld wordt):” Je beukt de buis tegen het slot tot het kapot gaat, na wat harde dreunen lukt dit, maar daarmee is ook de buis kapot. Maar de deur is open!”
Hierbij wat algemene vaardigheden ter info:
De Klassen hebben vaardigheden die de spelers kunnen inzetten om acties te doen of problemen op te lossen. Dit werkt hetzelfde als bovenstaande, maar kunnen gunstiger uitpakken. Hierbij een voorbeeld:
Verteller: jullie duwen met z’n allen de kluis open, rol maar voor kracht. Speler: Als Nederige Nostalg heb ik Brute kracht, mag ik deze gebruiken. Verteller: Zeker! Voor deze actie heb je een +3.
dat meppen op de tegenstander tot er een kant gewonnen heeft. Beurten gaan gewoon kloksgewijs langs alle spelers. Spelers kunnen vooraf gaan zitten zodat ze gunstige beurten hebben, en anders jammer de bammer.
Dit systeem werkt met een vereenvoudigd positioneringssysteem, namelijk Zones.
Zones
Ieder gevecht heeft zones, maar niet alle zones hoeven vooraf duidelijk te zijn voor de spelers, hiervoor kunnen ze Vaardigheid gebruiken buiten hun beurt, of iets lastiger, creatief + vaardigheid in hun beurt. Als een actie kunnen spelers een zone verplaatsen. Aanvallen gaan doorgaans alleen op tegenstanders die in je zone staan, tenzij anders vermeld.
Neem als voorbeeld een bargevecht in een taverne, hier heb je de volgende zones (dikgedrukt is mogelijk niet vooraf bekend voor de spelers):
Acties in een beurt (kies 1)
Acties buiten een beurt
Iedere speler is één van de Klassen. Spelers kunnen kiezen uit Techneut, Manager, Bio-Jockey, Tovenaar van Toen en Nederige Nostalg.
Loop - Beweeg naar een aangrenzende zone. Creatief - Doe iets creatiefs met je omgeving, vaak in combinatie met een Vaardigheid. Vaardigheid - Rol 2d6 om te bepalen of iets lukt.
Je gelooft het nooit, maar in de dystopische cyberpunk-toekomst zijn er mensen die goed zijn met computers en andere technische zaken. Deze gasten hebben ervoor gekozen om dat hun hele persoonlijkheid te maken en dat zal je weten ook. Maar wanneer er een computer, console of wasmachine moet worden gehackt, ben je blij dat je er één in je party hebt.
Aanval - DDoS dreun Doe 1d6 +2 schade. Bij 6 slaat je tegenstander diens volgende beurt over.
Specialiteit - Het internet Check op basis van een omschrijving informatie van een tegenstander, object of concept.
Verdediging - Hackerhandschoen Verdedig voor 1d6 -1. Bij 6 speel je vals en krijg je geen schade.
Vaardigheden: PDF maken, Hacken, Adobe pakket, Computer bouwen, Robotica, UI, Monteur.
Deze engerds zijn gespecialiseerd in het onder controle houden van mensen en in het hoog houden van de moreel! Bovendien zijn ze afkomstig uit één van de cirkels van de hel, dus wellicht kun je zelfs rekenen op een coole vuurbal, of een aantal duiveltjes die je te hulp schieten. In de corporate wereld wordt gretig gebruik gemaakt van de talenten van de manager om efficiëntie te verhogen, maar sommige managers kunnen hun duivelse achtergrond en voorliefde voor chaos maar moeilijk achter zich laten en verlaten het bedrijfsleven voor nieuwe avonturen.
Begint iedere sessie met 3 stagiaires. Je kunt er meer bemachtigen, bijvoorbeeld door ze te recruiten op creatieve wijze. Handig, hoef je zelf de klappen niet te vangen…
Aanval - Micromanagement Doe 1d6 schade. Bij 1 bepaal je wat je doelwit de volgende beurt doet. Bij 4 of hoger laat je een stagiaire iets doen.
Specialiteit - Rerorganisatie Laat al je vrienden de actie “Loop” uitvoeren en laat een stagiaire iets doen.
Verdediging - Stagestrijder Rol 1d6. Bij 1, 2 of 3 krijg je volle schade. Bij 1 krijg je een stagaire erbij. Bij 4, 5 of 6 spendeer je een stagaire en krijg je geen schade.
Vaardigheden: Recruiter van stagiaires, Motivational speaker, Vuurbalvoorzitter, Loonsverhoging, Leaseauto, Business-praat, Connectie-koning.
Ja, genetische manipulatie is een dystopisch product van bedrijven die ongehinderd zijn door morele overwegingen, maar het is ook gewoon cool. Bio-Jockeys hebben zichzelf genetisch gemanipuleerd met gestolen Center Parcs chemicaliën en gereedschap, om zo vuur met vuur te bestrijden!
Aanval - Mutatie-mep Kies een mutatie en doe 1d6 +3 schade. De gekozen mutatie bepaalt wat voor schade.
Specialiteit - Splits Laat een deel van jezelf achter in een zone en beweeg 1 of 2 zones. Het achtergelaten deel van jezelf kan aanvallen, maar ook aangevallen worden.
Verdediging - “Natuurlijke” verdediging Rol 1d6 voor verdediging. Een gesplitst onderdeel verdwijnt als die schade krijgt.
Mutaties: Mutatie: Brein, Mutatie: Vleugels, Mutatie: Horen, Mutatie: Benen, Mutatie: Armen, Mutatie: Ogen, Mutatie: Pantser.
De hele wereld is veranderd in een dystopische nachtmerrie, maar denk toch eens aan die goede oude tijd, toen we allemaal nog in tenten leefden en elkaar het leven zuur maakten met dodelijke spreuken. Deze gast weet niets van PDFs of Mutaties, maar in ieder geval is hij nooit zijn connectie verloren met de magische krachten die ooit dit land regeerden. De retro-rakker heeft al het beste van vroeger behouden. Althans, wat die zich er nog van herinnert…
Aanval - Spreukspeertjes Kies twee doelwitten in jouw zone of in een aangrenzende zone en doe die beide 1d6 +1 schade.
Specialiteit - Betoverende pose Betover jezelf en iemand in je zone. Je mag iemand die betoverd is een dobbelsteen opnieuw laten rollen, daarna is die niet meer betoverd.
Verdediging - Gering gewaad Rol 1d6. Als het resultaat oneven is, verdedig je zoveel. Als het resultaat even is, verdedig je 0.
Vaardigheden: Verloren talen, Strummel’s wijsheden, Waterwaarzeggerij, Eeuwenoude artefacten, Tovertaal, Donkere eeuwen, Toverdrankje
De hele wereld is naar de getver en vroeger was alles zoveel beter, toen we allemaal nog in tenten leefden en elkaar de hersens insloegen. Deze makker snapt niets van de wereld van nu, maar kan in ieder geval een dubbele prik uitdelen. De nederige nostalg heette eerste nostalgicus, maar dat klonk toch te knullig en magisch. Dus vanaf nu is nostalg een nieuw woord, iemand die het beste van vroeger behoudt en koestert. Althans, wat die zich er nog van herinnert…
Aanval - Dubbele prik Doe 2d6 schade.
Specialiteit - Meenemen Beweeg naar een aangrenzende zone en neem een vriend of vijand mee.
Verdediging - Opvangen Verdedig 1d6 -1 of verdedig voor een vriend in dezelfde zone 1d6 -3 (die vriend kan zelf ook nog verdedigen, maar kan niet door nog iemand anders verdedigd worden).
Vaardigheden: Brute kracht, Strummel’s wijsheden, Tactieken van toen, Strijder in staal, Dom doorzettingsvermogen, Oeroud instinct, Indrukwekkend immuunsysteem
Kodama Klash is een strategisch spel dat je speelt met dobbelstenen en kaarten, een soort mix tussen Yahtzee en Poker Texas Hold’em! Je kunt één tegen één spelen of met meerdere spelers. Is jouw Kodama de sterkste? Er zijn drie manieren om Kodama Klash te spelen: standaard, combo (twee tegen twee) of combo (co-op met drie spelers). Hieronder lees je hoe het gaat:
Het doel is om met 7 zeszijdige dobbelstenen de beste combinatie te maken. De volgende combinaties zijn mogelijk, gerangschikt van de beste naar de slechte:
Rang | Combinatie | Voorbeeld |
---|---|---|
#1 | Set van zeven | (1, 1, 1, 1, 1, 1, 1) |
#2 | Set van zes | (3, 3, 3, 3, 3, 3, 5) |
#3 | Set van vijf | (4, 4, 4, 4, 4, 5, 6) |
#4 | Volle bak | (1, 1, 1, 1 & 2, 2, 2) |
#5 | Zes op een rij | (1, 2, 3, 4, 5, 6, 6) |
#6 | Dubbel trio | (4, 4, 4 & 6, 6, 6, 3) |
#7 | Set van vier | (6, 6, 6, 6, 1, 2, 3) |
#8 | Vijf op een rij | (2, 3, 4, 5, 6, 3, 4 ) |
#9 | Set van drie | (1, 1, 1, 3, 4 , 6, 6) |
#10 | Set van twee | (1, 1, 2, 2, 4, 5 , 6) |
Als je de beste combinatie hebt gemaakt win je één ronde. Win je als eerste drie rondes, dan ben jij de Kodama Kampioen!
Bepaal startspeler - Iedere speler rolt hun dobbelstenen en laat het resultaat liggen. De speler met de hoogste worp is voor de eerste ronde de startspeler. Zijn er twee of meer spelers met de hoogste rol, dan rollen alle spelers opnieuw. Herhaal dit tot er een startspeler bekend is. Vanaf hier is de beurtvolgorde duidelijk, startspeler begint en dan met de klok mee.
Rol gezamenlijke dobbelstenen - De startspeler rolt de 5 gezamenlijke dobbelstenen en legt deze in het midden.
Gebruik speciaal effect - Controleer of een speler dubbel heeft gerold, ga direct door naar stap 4 als dat niet het geval is.
Dubbel gerold? gebruik dan je speciale effect. Voer dit uit in beurtvolgorde. Het speciale effect is uniek per soort, zie speciale effecten.
Speel drie beurten - In beurtvolgorde nemen de spelers één voor één drie beurten. Een beurt bestaat uit één van de volgende acties:
Direct na de derde beurt van een speler kunnen de dobbelstenen van die speler niet meer worden gewijzigd, ook niet meer door kaarten, negeer in dit geval gewoon het effect van de kaart.
Maak combinaties - Alle spelers kijken samen wie de beste combinatie heeft gemaakt met de 7 dobbelstenen (de 2 eigen samen met de 5 gezamenlijke dobbelstenen). De speler met de beste combinatie wint deze ronde!
Gelijkspel? dan wint degene die als eerste een 3e beurt heeft gedaan.
Speel twee tegen twee in Kodama Klash Combo. Het doel is om in drie rondes samen met je duo partner zoveel mogelijk punten te verdienen door combinaties te maken met de 7 zeszijdige dobbelstenen. De volgende combinaties zijn mogelijk, gerangschikt van de beste naar de slechte:
Punten | Combinatie | Voorbeeld |
---|---|---|
21 | Set van zeven | (1, 1, 1, 1, 1, 1, 1) |
15 | Set van zes | (3, 3, 3, 3, 3, 3, 5) |
12 | Set van vijf | (4, 4, 4, 4, 4, 5, 6) |
10 | Volle bak | (1, 1, 1, 1 & 2, 2, 2) |
9 | Zes op een rij | (1, 2, 3, 4, 5, 6, 6) |
8 | Dubbel trio | (4, 4, 4 & 6, 6, 6, 3) |
6 | Set van vier | (6, 6, 6, 6, 1, 2, 3) |
5 | Vijf op een rij | (2, 3, 4, 5, 6, 3, 4 ) |
3 | Set van drie | (1, 1, 1, 3, 4 , 6, 6) |
1 | Set van twee | (1, 1, 2, 2, 4, 5 , 6) |
Tel na iedere ronde je punten op. Het duo met de meeste punten na drie rondes zijn Kodama Kampioenen!
Voorbereiding
Bepaal startspeler - Iedere speler rolt hun dobbelstenen en laat het resultaat liggen. De speler met de hoogste worp is voor de eerste ronde de startspeler. Zijn er twee of meer spelers met de hoogste rol, dan rollen alle spelers opnieuw. Herhaal dit tot er een startspeler bekend is. Vanaf hier is de beurtvolgorde duidelijk, startspeler begint en dan met de klok mee.
Rol gezamenlijke dobbelstenen - De startspeler rolt de 5 gezamenlijke dobbelstenen en legt deze in het midden.
Gebruik speciaal effect - Controleer of een speler dubbel heeft gerold, ga direct door naar stap 5 als dat niet het geval is.
Dubbel gerold? gebruik dan je speciale effect. Voer dit uit in beurtvolgorde. Het speciale effect is uniek per soort, zie speciale effecten.
Bepaal actie voor ronde - Alle spelers kiezen per ronde in geheim welke actie ze gaan doen door de actiedobbelsteen op 1, 2 of 3 te leggen:
Voer de beurten per ronde uit in beurtvolgorde. Hopelijk heb je goed gekozen…
Direct na de derde beurt van een speler kunnen de dobbelstenen van die speler niet meer worden gewijzigd, ook niet meer door kaarten, negeer in dit geval gewoon het effect van de kaart.
Maak combinaties en scoor punten - Alle spelers kijken samen hoeveel punten iedereen heeft gescoord en telt die op. Bij gelijkspel wint het duo met de meeste speelkaarten, is dat nogsteeds gelijk, dan wint het duo van de startspeler.
Afronding - Leg de gespeelde kaarten van deze ronde op eigen aflegstapels. Kaarten die specifiek voor een speler liggen, blijven liggen, deze kaarten gaan naar de aflegstapel als ze gebruikt worden. Begin vanaf hier een nieuwe rondes, de volgende speler in beurtvolgorde is nu de startspeler.
Speel met twee anderen samen in Kodama Klash Collab. Het doel is om in twee rondes met z’n 3-en zoveel mogelijk punten te verdienen door combinaties te maken met de 7 zeszijdige dobbelstenen. De volgende combinaties zijn mogelijk, gerangschikt van de beste naar de slechte:
Punten | Combinatie | Voorbeeld |
---|---|---|
21 | Set van zeven | (1, 1, 1, 1, 1, 1, 1) |
15 | Set van zes | (3, 3, 3, 3, 3, 3, 5) |
12 | Set van vijf | (4, 4, 4, 4, 4, 5, 6) |
10 | Volle bak | (1, 1, 1, 1 & 2, 2, 2) |
9 | Zes op een rij | (1, 2, 3, 4, 5, 6, 6) |
8 | Dubbel trio | (4, 4, 4 & 6, 6, 6, 3) |
6 | Set van vier | (6, 6, 6, 6, 1, 2, 3) |
5 | Vijf op een rij | (2, 3, 4, 5, 6, 3, 4 ) |
3 | Set van drie | (1, 1, 1, 3, 4 , 6, 6) |
1 | Set van twee | (1, 1, 2, 2, 4, 5 , 6) |
Tel na twee rondes jullie totaal op (3 bonuspunten voor iedere ongebruikte kaart), wellicht zijn jullie wel de Kodama Kompanen!
Voorbereiding
Bepaal startspeler - Kies samen wie de startspeler is. Vanaf hier is de beurtvolgorde duidelijk, startspeler begint en dan met de klok mee.
Rol gezamenlijke dobbelstenen - De startspeler rolt de 5 gezamenlijke dobbelstenen en legt deze in het midden.
Gebruik speciaal effect - Controleer of een speler dubbel heeft gerold, ga direct door naar stap 5 als dat niet het geval is.
Dubbel gerold? gebruik dan je speciale effect. Voer dit uit in beurtvolgorde. Het speciale effect is uniek per soort, zie speciale effecten.
Speel drie beurten - In beurtvolgorde nemen de spelers één voor één drie beurten. Een beurt bestaat uit één van de volgende acties:
Direct na de derde beurt van een speler kunnen de dobbelstenen van die speler niet meer worden gewijzigd, ook niet meer door kaarten, negeer in dit geval gewoon het effect van de kaart.
Maak combinaties en scoor punten - Kijk welke combinaties behaald zijn door de spelers en tel die punten bij elkaar op.
Afronding - Leg de gespeelde kaarten van deze ronde op eigen aflegstapels. Kaarten die specifiek voor een speler liggen, blijven liggen, deze kaarten gaan naar de aflegstapel als ze gebruikt worden. Begin vanaf hier een nieuwe rondes, de volgende speler in beurtvolgorde is nu de startspeler.
Tel aan het einde van de tweede ronde het totaal op. Iedere ongebruikte kaart telt als 3 bonuspunten.
Iedere soort heeft een speciaal effect, te gebruiken in stap 2 van een ronde: